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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  12/03/2024
Data da última atualização:  12/03/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  AGUIAR, N. S. de; HANSEL, F. A.; REIS, C. A. F.; LAZZAROTTO, M.; WENDLING, I.
Afiliação:  NATALIA SAUDADE DE AGUIAR, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; FABRICIO AUGUSTO HANSEL, CNPF; CRISTIANE APARECIDA FIORAVANTE REIS, CNPF; MARCELO LAZZAROTTO, CNPUV; IVAR WENDLING, CNPF.
Título:  Optimizing the Vanillin‐Acid Sulfuric method to total saponin content in leaves of yerba mate clones.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Chemistry & Biodiversity, e202301883, p. 1-10, 2024.
DOI:  10.1002/cbdv.202301883
Idioma:  Português
Notas:  Online first.
Conteúdo:  Yerba mate (Ilex paraguariensis) is a forest species consumed in the form of non-alcoholic beverages in South America, with applications in foods, cosmetics, and pharmaceutical industries. The species leaves are globally recognized for their important bioactive compounds, including, saponins. We adjusted the vanillin-acid sulfuric method for determining spectrophotometrically the total saponin in yerba mate leaves. Seeking to maximize the extraction of saponins from leaves, a Doehlert design combined with Response Surface Methodology (RSM) was used, considering ethanol:water ratios and ultrasound times. In addition, the same methodology was used for the analysis of times and temperatures in the vanillin-sulfuric acid reaction heating. The contents of total saponin in mature leaves were compared in four yerba mate clones. The extraction was maximized using 40 % ethanol:60 % water and 60 minutes of ultrasound assisted extraction (UAE) without heating. For the reaction conditions, 70 °C for 10 minutes heating is recommended, and UV/Vis reading from 460 to 680 nm. Using the optimized methodology, total saponin contents ranged from 28.43 to 53.09 mg g-1 in the four yerba mate clones. The significant difference in saponin contents between clones indicate great genetic diversity and potential for clones' selection and extraction of these compounds from yerba mate leaves.
Palavras-Chave:  Extração assistida por ultrassom; Método espectrofotométrico; Saponinas triterpênicas; Spectrophotometric method; Terpenóides; Triterpene saponins; Ultrasound assisted extraction.
Thesagro:  Ilex Paraguariensis.
Thesaurus Nal:  Terpenoids.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF58864 - 1UPCAP - DD
CNPUV19233 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  13/08/2019
Data da última atualização:  29/11/2019
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  SANTAROSA, E.; BELLOTE, A. F. J.; ANDRADE, G. de C.
Afiliação:  EMILIANO SANTAROSA, CNPF; ANTONIO FRANCISCO JURADO BELLOTE, CNPF; GUILHERME DE CASTRO ANDRADE, CNPF.
Título:  Cultivos florestais para produção de biomassa e energia.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  In: BERTOL, O. J.; COLOZZI FILHO, A.; BARBOSA, G. M. de C.; SANTOS, J. B. dos; GUIMARÃES, M. de F. (Ed.). Manual de manejo e conservação do solo e da água para o Estado do Paraná. Curitiba: SBCS, NEPAR, 2019. p. 305-310.
Idioma:  Português
Thesagro:  Energia; Eucalipto; Madeira; Silvicultura.
Thesaurus NAL:  Eucalyptus.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF56904 - 1UPCPL - DD
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